3 آذر 1403
رژیم غذایی

خوردن آگاهانه چیست؟

خوردن آگاهانه چیست؟

همه ما لحظات خوشی را تجربه می کنیم که گاها باعث می شوند پر خوری کنیم. اگر هر چند وقت یک بار این اتفاق بیفتد؛ جای نگرانی نیست. اما اگر معمولا رخ می دهد، مشکل پر خوری یا اعتیاد به غذا است. بنابراین قبل از این که نگران شوید، باید بدانید که هیچ کدام از این دو مشکلی نیستند که رسما توسط پزشک تشخیص داده شوند. در واقع، داشتن اعتیاد به غذا به شدت بحث برانگیز است.

جهت دریافت رژیم اختصاصی خودتون اینجا کلیک کنید !

هلن برتون موری، روانشناس و مدیر برنامه سلامت رفتاری دستگاه گوارش در مرکز سلامت عصبی – روده ای در بیمارستان عمومی ماساچوست می گوید: ” در واقع اعتیاد به غذا اگر وجود داشته باشد، توسط یک فرآیند فیزیولوژیکی واقعی ایجاد می شود؛ یعنی اگر غذا های خاصی مثل مواد قندی مصرف نکنید، علائم ترک را تجربه خواهید کرد. اما اگر عاشق شیرینی باشید خیلی فرق دارد و نخوردن آن برای تان سخت می شود.”

بسیاری از افراد به طور ناخودآگاه پر خوری می کنند و تا زمانی که یک وعده غذایی را به پایان نرسانند متوجه این موضوع نمی شوند. این جا است که تمرین‌ های تمرکز حواس و ذهن آگاهی می ‌تواند به شما کمک کند تا به اندازه معقول بخورید.

اما توصیه می شود اگر فکر کردن به غذا عملکرد روزانه تان را مختل می‌ کند، به دنبال کمک حرفه ‌ای باشید. مراجعه به پزشک عمومی بهترین کار برای شروع است.

خوردن آگاهانه چیست؟

ذهن آگاهی تمرین حضور ذهن در لحظه و مراقبه چیز هایی است که حواس شما را پرت می کند. در زمان خوردن غذا به ظاهر، طعم و بوی آن فکر کنید. دقت کنید به این که بافتش چگونه است، چه خاطراتی را برای تان تداعی می کند و چه حسی در شما به وجود می آورد.

اگر در وعده ها آگاهانه غذا بخورید، روند خوردن تان را کند می کنید، به نشانه های گرسنگی و سیری بدن تان توجه بیشتری می کنید و شاید از پر خوری اجتناب کنید.

این کار باعث می‌ شود تا یک قدم به عقب بردارید و در مورد آنچه می ‌خورید تصمیم بگیرید، نه این که صرفا فرآیند دیدن غذا، برداشتن و خوردن غذا را انجام بدهید.

خودتان را برای ذهن آگاهی هنگام خوردن غذا این طور آماده کنید:

  • عوامل حواس پرت کننده مثل تلفن، تلویزیون و کامپیوتر را خاموش کنید. در فضایی آرام و خلوت غذا بخورید.
  • هر وعده غذا را 20 دقیقه طول بدهید. در نهایت این که غذای تان را به آرامی بجوید.

تمرینات دیگر ذهن آگاهی

تمرین تمرکز حواس در زمانی که غذا نمی خورید، ” عضلات ” مربوط به ذهن آگاهی شما را تقویت می کند. تمرین هایی برای این کار وجود دارد:

  • تنفس متمرکز – نفس تان را آرام به بیرون و داخل بکشید. با هر دم، اجازه بدهید تا شکم تان بیرون و با هر بازدم، اجازه بدهید که شکم تان داخل برود. این کار دیافراگم که به اعصاب بین مغز و روده متصل است را درگیر می کند و باعث آرامش می شود.
  • آرامش تدریجی عضلانی – در این تمرین هر بار یک گروه عضلانی اصلی را سفت و به مدت 20 ثانیه شل می کنید. با شل کردن عضلات منقبض حس خوبی به شما دست می دهد.
  • پیاده روی آگاهانه داشته باشید، حتی اگر فقط پنج دقیقه باشد – از حواس تان برای دیدن محیط اطراف استفاده کنید. به طور مثال دقت کنید که برگ های درختان در چه رنگ هایی هستند، آیا روی زمین شکاف وجود دارد و کجا ها هستند؟ هوا چه بویی می دهد؟ آیا نسیمی را روی پوست تان حس می کنید؟
  • یوگا یا تای چی را تمرین کنید – هر دوی این تمرینات رزمی باستانی برای تنفس عمیق و تمرکز بر احساسات بدن هستند.
  • وقایع روزانه را یادداشت کنید – یک دفترچه یادداشت داشته باشید و سعی کنید چیز هایی که حواس تان را درگیر خودش کرده مثل مناظر، صدا ها، و بو هایی که تجربه و بافت هایی که لمس کرده اید را در آن بگنجانید.

نگران این که تمام روز خودتان را درگیر ذهن آگاهی کنید، نباشید. کم کم این کار را شروع کنید. هر چه در طول روز هوشیار تر باشید، هنگام غذا خوردن هم هوشیار تر خواهید بود. مطمئنا کم کم متوجه خواهید شد که بهتر می توانید در مورد غذایی که می خورید، تصمیم بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *