رژیم غذایی برای بزرگی پروستات شامل مواد غذایی مفید برای رفع مشکلات پروستات است. پروستات یک غده کوچک به شکل گردوست که در پشت مثانه مردان قرار گرفته است. در طول فعالیت جنسی، این غده به تولید منی کمک می کند. منی یک مایع غنی از مواد مغذی است که در طول انزال، حامل اسپرم است. هرچه مردان مسن تر می شوند، این غده بزرگتر می شود که به این حالت، هایپرپلازیای پروستات خوش خیم یا BPH گفته می شود. در این مقاله با غذاهایی آشنا می شویم که می تواند علایم BPH را کمتر کند.
رژیم غذایی برای بزرگی پروستات
توت فرنگی، بلوبری، تمشک و توت سیاه بخشی از خوراک ها برای پروستات های بزرگ می باشند. این غده بواسطه هورمون های قوی مثل هورمون های جنسی تستسترون کنترل می شود. در این غده، تستسترون به هورمون دیگری بنام دی هیدروتستسترون (DHT) تبدیل می شود. بالابودن سطح DHT باعث بزرگ شدن سلول های پروستات می شود. برخی خوراکی ها و نوشیدنی ها بدلیل اثراتی که بر تستسترون و سایر هورمون ها دارند، بر سلامت این غده تاثیر می گذارند.
رژیم غذایی برای بزرگی پروستات ، چی بخوریم؟
مصرف برخی خوراکی ها برای سلامت پروستات مطلوب است که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ماهی سالمون: سالمون غنی از چربی های سالم و حاوی اسیدهای چرب امگا3 است که به پیشگیری و کاهش التهاب در بدن کمک می کند. سایر ماهی ها مثل ساردین وقزل آلا نیز غنی از این چربی ها هستند.
گوجه فرنگی: گوجه فرنگی حاوی لیکوپن است. لیکوپن آنتی اکسیدانی است که برای سلامت سلول های این غده مفید است. گوجه فرنگی پخته مثل سس یا سوپ می تواند لیکوپن را براحتی در بدن آزاد کند.
انواع بری: توت فرنگی، بلوبری، تمشک و توت سیاه منبعی از آنتی اکسیدان ها هستند که به جدا شدن رادیکال های آزاد از بدن کمک می کنند. رادیکال های آزاد، محصول واکنش هایی هستند که در بدن روی می دهند و به مرور زمان باعث آسیب یا بیماری می شوند.
بروکلی: بروکلی و سایر سبزیجات از خانواده کلم از جمله: کلم برگ، گل کلم، کلم بروکسل و کلم حاوی یک ماده شیمیایی بنام سولفورافان هستند که می تواند سلول های سرطانی را هدف بگیرد و موجب حفظ سلامت پروستات شود.
مغزها: مغزها غنی از روی هستند. روی یک عنصر کمیاب است که تراکم آن در پروستات زیاد بوده و به تعادل هورمون تستسترون و DHT کمک می کند. علاوه بر مغزها، صدف و حبوبات نیز غنی از روی هستند. مخلوط مغزها در فروشگاه های خواروبارفروشی موجود می باشد.
مرکبات: پرتقال، لیمو ترش و گریپ فروت همگی غنی از ویتامین سی بوده که به حفظ سلامت این غده کمک می کنند.
پیاز و سیر: نتیجه یکی از مطالعات نشان داد که مردان مبتلا به BPH در مقایسه با مردان بدون BPH پیاز و سیر کمتری مصرف کرده اند. برای اثبات این نتایج نیاز به تحقیقات بیشتری است اما به طور کلی پیاز و سیر از افزودنی های سالم در رژیم غذایی محسوب می شوند.
برخی مطالعات به تاثیر مثبت عصاره درخت نخل بر اندازه پروستات و جریان ادرار اشاره کردند.
با مکمل های مناسب پروستات آشنا شویم: کپسول وی پروست ویوایتون
رژیم غذایی برای بزرگی پروستات ، چی نخوریم؟
کسانی که دچار بزرگی پروستات هستند، از مصرف کافئین خودداری کنند. یک رژیم غذایی برای بزرگی پروستات بهتر از مصرف غذاهای خوب است، این بدین معناست که از مصرف انواع خوراکی ها و غذاهایی که برای این غده خوب نیست، خودداری کنید. این غذاها شامل موارد زیر هستند:
گوشت قرمز: تحقیقات نشان می دهند که عدم مصرف گوشت قرمز می تواند به حفظ سلامت پروستات کمک کند. در واقع مصرف روزانه گوشت، خطر بزرگی پروستات را 3 برابر می کند.
لبنیات: مصرف منظم لبنیات نیز با افزایش خطر BPH ارتباط دارد. قطع یا کاهش مصرف کره، پنیر و شیر می تواند علایم BPH را کاهش دهد.
کافئین: کافئین یک نوشیدنی مدر است که می تواند مقدار و دفعات ادرار را افزایش دهد. کاهش مصرف قهوه، چای، نوشابه گازدار و شکلات می تواند علایم پروستات را بهبود بخشد.
مشروبات الکلی: مشروبات الکلی می تواند تولید ادرار را تحریک کند. بنابراین علایم پروستات با ترک مصرف مشروبات الکلی بهبود می یابد.
سدیم (نمک): مصرف زیاد نمک می تواند مشکلات مجاری ادرار در اتباط با پروستات را افزایش دهد. استفاده از یک رژیم غذایی کم نمک، اضافه نکردن نمک به وعده های غذایی و اجتناب از مصرف غذاهای فراوری شده برای مردان مفید می باشد.
کنترل بزرگی پروستات
تغییر رژیم غذایی می تواند در مدیریت و کنترل علایم بزرگی پروستات کاملا موثر باشد اما تغییر سبک زندگی نیز می تواند برای سلامت پروستات مفید باشد. برخی راهکارها برای بهبود و تسکین علایم بزرگی پروستات شامل کنترل استرس، ترک مصرف سیگار، اجتناب از مصرف مایعات در عصر برای کم کردن دفعات ادرار در شب، تخلیه مثانه به طور کامل، انجام ورزش های لگنی، اجتناب از مصرف داروهایی که می تواند علایم را وخیم تر کند مثل: آنتی هیستامین ها، داروهای مدر و احتقان زدا، انجام ورزش های مخصوص مثانه و کاهش مصرف مایعات به 2 لیتر در روز است. اگر تغییر سبک زندگی موثر نباشد، پزشک مصرف برخی داروها یا جراحی را توصیه می کند.
علایم بزرگی پروستات
بزرگی پروستات یا BPH یک بیماری بسیار شایع و متداول در سالمندان است. افزایش دفعات ادرار، مشکل در ادرار کردن، ادرار قطره قطره، وقفه در ادرار کردن، تکرر ادرار در شب، بی اختیاری ادرار، درد بعد از انزال، ادرار دردناک، ناتوانی در ادرار کردن یا عدم دفع ادرار از علائم این بیماری است. این علایم زمانی ظاهر می شوند که این غده بزرگ شده، مجرای ادرار را مسدود کند. مجرای ادرار، لوله ای است که بین مثانه و دستگاه تناسلی مرد قرار دارد. انسداد مجاری ادرار می تواند دفع ادرار را سخت و یا غیرممکن سازد. درمان بزرگی پروستات به شدت علایم بستگی دارد. گاهی اوقات در این بیماری، فقط نیاز به تغییر سبک زندگی می باشد. به هرحال مصرف دارو یا جراحی می تواند در کاهش اندازه این غده یا علایم آن موثر باشد.
گردآورنده: زهرامحبی(کارشناس ارشد تغذیه)